Októberben nem csoda, ha néha úgy érezzük, hogy a Nap örökre el akar tűnni az égboltról és a felhőkből szaporán hulló eső már soha többé nem fog alább hagyni. Ha eszünkbe is jut, hogy kimozduljunk a lakásból, a szomorkás idő rendszerint kedvünket szegi és hirtelen vonzóvá válik az otthon maradás opciója. Olyankor jobban tesszük, ha engedünk a csábításnak és mackónadrágba bújva bekuckózunk a ház legkényelmesebbnek tűnő pontján. A hűvösebb napokon mindig jól esik elkortyolni egy finom forró italt, ami amellett, hogy felmelegíti a testünket, jobb kedvre deríti a lelkünket is. A hagyományos receptek mellett néha érdemes kipróbálnunk különlegesebb ízeket is, hogy egy kis izgalmat csempésszünk a meghitten eltöltött percekbe. Az őszt régóta a sütőtök szezonjaként tartjuk számon és a tökös ízesítés még mindig igazi kuriózumnak számít.
Sütőtökös forró csoki
Hozzávalók (1 főre):
- ½ bögre tej
- 1/3 bögre főzőtejszín
- ¼ bögre tejcsoki dara
- 1 tk kakaópor
- 1 és ½ tk sütőtök püré
- ¼ tk sütőtök pite fűszerkeverék
- ¼ bögre tejszínhab
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt szerecsendió
A sütőtökös forró csoki elkészítéséhez a tejet, a főzőtejszínt és a csoki darát összeöntjük egy serpenyőben, majd közepes lángon addig keverjük, amíg a csoki darabok el nem olvadnak és az egész csomómentes nem lesz – ez kb. 3-5 perc. Végül hozzáadjuk a sütőtök pürét és a fűszerkeveréket is, majd két bögrébe öntjük. A tetejére tehetünk tejszínhabot és ízlés szerint megszórhatjuk fahéjjal, illetve szerecsendióval.
Sütőtökös latte
Hozzávalók (1 főre):
- 1 bögre tej
- 2 ek sütőtök püré
- 1 ek cukor
- ¼ tk sütőtök pite fűszerkeverék
- ¼ tk vanília aroma
- ¼ bögre presszó kávé
- tejszínhab
A tejet, a sütőtök pürét, a cukrot, a sütőtök pite fűszerkeveréket és a vanília aromát egy közepes hőálló tálba öntjük, majd a mikróba tesszük addig, amíg fel nem melegszik – ez kb. 1-2 perc. Ezután kivesszük és erőteljesen átkeverjük, hogy jól felhabosodjon, végül presszó kávét főzünk, amit szintén hozzáadunk. A tetejét tejszínhabbal díszíthetjük és megszórjuk sütőtök pite fűszerkeverékkel.
Sütőtökös tea latte
Hozzávalók (1 főre):
- 1 chai tea filter
- ½ bögre tej
- 2 ek sütőtök püré
- 1 ek juhar szirup vagy méz
- ¼ tk vanília aroma
- 1/8 tk őrölt fahéj
- 1/8 tk őrölt gyömbér
- ½ tk nyílgyökér vagy kukorica keményítő (opcionális)
- csipet szerecsendió
- egy kis só
A sütőtökös tea latte elkészítése igen egyszerű, ugyanis csak annyi a dolgunk, hogy fél bögre vízből és egy chai tea filterből teát főzünk, majd kb. 4 perc áztatás után a filtert kiszedjük. A tejet, a sütőtök pürét, a juharszirupot (vagy mézet), a vanília aromát, a fahéjat, a gyömbért, a szerecsendiót és a sót hozzáadjuk, majd a keveréket egy serpenyőbe öntjük, végül az egészet lassan felmelegítjük. A tetejére tejszínhabot rakhatunk és ízlés szerint fahéjjal, csillag ánizzsal díszíthetjük.
Kép: Freepik
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: